Class 11th ENGLISH (CORE) PROJECT RAIL (JCERT) GENERAL SCHOOL Weekly Test Answer Key 2025

Class 11th ENGLISH (CORE) PROJECT RAIL (JCERT) GENERAL SCHOOL Weekly Test Answer Key 2025

Class 11th ENGLISH (CORE) PROJECT RAIL (JCERT) GENERAL SCHOOL Weekly Test Answer Key 2025

झारखण्ड शैक्षिक अनुसंधान एवं प्रशिक्षण परिषद्, राँची

PROJECT RAIL (04.08.2025) GENERAL SCHOOL

कक्षा – 11  Subject - ENGLISH (CORE)

समय-1 घण्टा      

पूर्णांक -20

सामान्य निर्देश :

1. इस प्रश्न-पत्र में कुल 12 प्रश्न हैं। सभी प्रश्नों के उत्तर देना अनिवार्य हैं।

2. प्रश्न के प्रकार एवं अंक :

प्रश्न 1 से 6 - वस्तुनिष्ठ प्रश्न 6x1=6

प्रश्न 7 से 10 - लघु उत्तरीय प्रश्न 4x2 = 8

प्रश्न 11 एवं 12 - दीर्घ उत्तरीय प्रश्न 2x3=6

3. प्रश्न संख्या 1 से 6 बहुविकल्पीय प्रकार के हैं। 6 बहुविकल्पीय प्रश्नों में से 2 प्रश्न योग्यता आधारित प्रश्न हैं। प्रत्येक प्रश्न 1 अंक का है। बहुविकल्पीय प्रकार के प्रश्न 1 से 6 के लिए चार विकल्प दिए गए है, सही विकल्प (a, b, c, d) का चयन कर उत्तर पुस्तिका में लिखना हैं।

4. परीक्षा की समाप्ति से पहले किसी भी परीक्षार्थी को परीक्षा कक्ष से बाहर जाने की अनुमति नहीं होगी।

SECTION - A (6x1=6) (वस्तुनिष्ठ प्रश्न)

1. Read the following passage carefully and answer the questions as follows :-

Trees are vital for our environment. They provide us with oxygen, food and shelter. Trees also help to purify the air we breathe and prevent soil erosion. Moreover, they provide Habitat for various species of bird's animals and insects".

1. What do trees provide with?

(A) Only oxygen

(B) Only food

(C) Oxygen, food and shelter

(D) water

2. What is one of the rules of trees in the environment?

(A) To pollute the air

(B) To purify the hair

(C) To increase soil erosion

(D) To destroy habitats

3. Abbreviations are freely used in -

(A) Speech writing

(B) Letter writing

(C) Note making

(D) Debate writing

4. Correct example of present continuous tense is

(A) Yash is reading a newspaper.

(B) Yash reads a newspaper.

(C) Yash has read a newspaper.

(D) Yash will read a newspaper.

5. Choose the grammatically correct sentence for the given jumbled words :

equal/women/ are/Men/ and/born

(A) Men are born and women equal.

(B) Women are born and men equal.

(C) Equal born men and women are.

(D) Men and women are born equal.

6. The house.............. my brother lives has been sold.

(A)Where

(B) That

(C) In which

(D) Who

SECTION - B (4x2=8) (लघु उत्तरीय प्रश्न)

7. Why did the mother laugh at the snapshot?

Ans- The mother laughed at the snapshot as they we are trust up quite funny by their parents for see holiday.

8. Why did Mourad ask Aram to get down from the horse?

Ans- Mourad asked Aram to get down from the horse because he wanted to ride alone on the horse.

9. Who was grandparent Gaitonde?

Ans- Gangadhar Pant Gaitonde was a professor of history.

10. What does the shower tell the poet?

Ans- The shower tells the poet that it is the poem of the earth

SECTION - C (2x3=6) (दीर्घ उत्तरीय प्रश्न)

11. How did Mrs Fitzerland help Mrs Pearson to be the boss of her family?

Ans- Mrs. Fitzerland knows some magic and effects a change of personality with Mrs. Pearson. Now she looks as if she were Mrs Pearson and vice versa. She sends Mrs Pearson to her own house and herself stays in Mrs Pearson's house. When Doris, Cyril and George come in, she deals with them very severely.She makes them realise how unfeeling and selfish they are. Thus, Mrs Fitzerland helps Mrs Pearson to be the boss of her family.

12. You lost your bag containing some important documents. write an advertisement to be published in a local daily newspaper.

Ans-

LOST LOST LOST

I have lost my bag somewhere between Ramgarh bus stand and Ratu Road Ranchi. The bag contain some important documents and medical reports of my father. The finder is requested to return it at the below mentioned address. A cash reward of rupees 1000 shall be given to the person who will return the bag.

Name -

Address -

Mobile No.-

PROJECT RAIL (06.10.2025)

SECTION - A (6x1=6) (MCQs)

1. What is the theme of the poem 'Childhood'?

(a) loss of parents

(b) lack of parental love

(c) loss of childhood

(d) None of these

2. Why did Norbu want to do 'Kora' in the chapter 'Silk Road'?

(a) Because he wanted to become a monk.

(b) Because he wanted peace.

(c) As he was practising meditation for a long time.

(d) Because he was writing academic papers about the Kailash Kora.

3. What did the protagonist notice in front of nomads' tents in the chapter 'Silk Road'?

(a) huge black Tibetan dogs

(b) sheep

(c) tigers

(d) raw materials

4. Which of the following is not used in 'note-making'?

(a) symbols

(b) long sentences

(c) abbreviations

(d) main points

5. In notc-making, …………. Are omitted.

(a) key points

(b) symbols

(c) abbreviations

(d) articles and prepositions

6. Principal Clause is is also called ………. Clause.

(a) Dependent Clause

(b) Independent Clause

(c) Sub-ordinate Clause

(d) All of these

SECTION - B (4x2=8) (Short Answer Type)

Read the following passage and answer the questions that follow. (Q. No-7, 8 & 9)

Stephen and Joseph Montgolfier were paper manufacturers in France, but they had been interested in flying for many years. One night in 1782, Joseph noticed something that gave him an idea. He was sitting in front of fire when he saw some picces of scorched paper floating up the chimney. "Look at that", he said to Stephen, "the force that is lifting that paper might be used to lift a light object too.

Soon afterwards the Montgolfier brothers started experimenting with the idea. They tried their first experiment with a big silk bag which was opened at the bottom. The hot air filled the silk bag, and much to their delight, they saw it rise up in the air. Thus, they had created the first hot air balloon.

7. What work did the Montgolfier brothers do?

Ans. The Montgolfier brothers were paper manufacturers.

8. What idea came into their mind looking at the scorched paper?

Ans. The idea that 'the force that is lifting that paper might be used to lift a light object too came to their mind.

9. What did they start their first experiment with?

Ans. They started their first experiment with a big silk bag which was opened at the bottom.

10. What is a Noun Clause? Give two examples.

Ans. A Noun Clause is a type of dependent clause that acts as a noun in a sentence.

Example :

(i) What you ate was nutritious.

(ii) I know what you did.

SECTION - C (2x3=6) (Long Answer Type)

11. What are the poet's feelings towards childhood in the poem 'Childhood'?

Ans. The poet feels that childhood is the best period of human life. The poet feels sad at losing his childhood. He rationalizes how he comes to know about his childhood being gone. The poet thinks that childhood is the best period of heavenly innocence and purity of heart. Whatever the adults tell them, children readily accept. A child is free from any sense of ego or superiority. He knows no hypocrisy or earthly evils.

12. Comment on the author's physical condition in Darchen?

Ans. The author's physical condition on his arrival in Darchen was horrible. He was suffering from cold and effects of heights. He could not sleep for a while all the night. He was taken to the medical college of Darchen. He had a five-day course of Tibetan medicine which he started right way. The medicine had a wonderful effect on him and he recovered soon.

Post a Comment

Hello Friends Please Post Kesi Lagi Jarur Bataye or Share Jurur Kare